Adevăr și provocare – la plimbare cu Sparky

Sparky este cățelul familiei, un Golden retriever care peste o lună își începe al treilea an de viață. Plimbările zilnice fac parte din responsabilitatea mea și în tot acest timp am învățat să ne cunoaștem reciproc, să empatizăm și nu în ultimul rând să ne provocăm in diverse situații care le întâlnim zilnic dar abia în seara aceasta am avut o altă viziune asupra lor și am decis sa le cuprind într-un articol.

1. Întâlnirea cu alte persoane

In plimbările de seara in mod special, dacă vremea este favorabilă, întâlnim diverse persoane in timpul plimbării. Deoarece este o rasă îndrăgită și populară, nu a trecut mult timp până să se facă cunoscut în societate și multe persoane, tineri, copii in mod special vin să îl mângâie și să se joace cu el. Este foarte sociabil, nu a muscat niciodată pe nimeni dar este atât de dornic de atenție și de joaca încât dacă întâlnește peroane pe care le simte că i-ar putea oferi aceasta, cere cu tupeu printr-un lătrat scurt(sau mai multe). Provocarea acestor situații este că mulți nu-i înțeleg reacția și se sperie, motiv pentru care incercam sa păstrăm o distanță respectabilă față de oameni și de locurile aglomerate.

2. Întâlnirea cu alți căței/câini

La fel ca la oameni, și la câini exista se pare simpatii și antipatii la prima vedere. Provocarea in acest caz este că ori de câte ori întâlnim un alt câine, dacă este liber sau la plimbare, Sparky incepe să se  agite trăgând puternic de lesă încercând să ajungă lângă acel câine. Este o situație care mi-ar fi plăcut să o finalizez, adică să îi permit sa se întâlnească pentru a-l ajuta să socializeze, în schimb, caut sa evit această întâlnire deoarece stăpânii celorlalți câini se sperie și cred că se vor „certa” lucru adevărat câteodată, am întâlnit câini agresivi cu intenția clară de atac la adresa lui Sparky (uneori chiar de la cine nu te aștepți, fapt întâmplat deja). In schimb, nu prea reacționează la cei din curți, mai ales daca sunt pe cealaltă parte a drumului, am reușit să îl conving sa nu facă asta.

3.Mirosuri și chestii de mâncat de pe jos

Ca orice câine, la plimbare este mai mult cu nasul pe jos adulmecând urme de la alți câini sau mâncare. Partea a doua este cea mai mare provocare pentru mine, deși mănâncă fix înainte să ieșim, este un câine foarte pofticios și daca simte ceva bun de mâncare, se comportă de parcă nu a mai mâncat demult. De teama sa nu se îmbolnăvească, evit acest aspect pe cât posibil, îl țin departe de gunoaie și tomberoane și sunt mereu atent in jur și în plus trebuie să țin lesa bine deoarece când simte ceva prea interesant smucește brusc în direcția respectivă.

4. Traseul de plimbare și direcția de mers

Te întrebi cumva de ce aceasta este o provocare? Simplu. Doua dintre motive, le-am enumerat mai sus, când vede un alt câine sau când simte un miros puternic, uită tot și smucește brusc în direcția respectivă. In rest, mergând zilnic pe aproximativ același traseu deja l-a învățat și merge destul de liniștit. Într-o duminică dimineață fiind foarte odihnit și relaxat, l-am lăsat să mă plimbe el pe mine. A ales, culmea, traseul vechi ce conținea o porțiune de drum eliminată din traseul actual…în schimb mi-a arătat că știe care sunt locurile de vizitat iar când am ajuns înapoi acasă, a vrut să ne mai plimbam un pic și am acceptat. Mai există situații în care nu este de acord cu direcția în care mergem, și atunci, ca să îmi atragă atenția se oprește în loc așteptând ca eu sa aleg. Daca aleg corect, mă urmează imediat, înțeleg ce vrea. Mai sunt situații în care dorește să exploreze zone noi, cum a fost de curând când ar fi vrut să traversăm șoseaua principală. În situațiile în care nu sunt de acord cu solicitarea lui, trag ușor de lesă în direcția în care vreau să mergem și îi spun calm că aceasta este direcția în care mergem. Mai insistă un pic apoi înțelege și mă urmează.

Cam acestea sunt provocările noastre când suntem pe afară. Probabil că o să urmeze o postare cu provocările când suntem în casă, căci sunt și astea câteva.

Daca ai ținut minte titlul și te întrebi unde este partea cu adevărul, el este aici. Este adevarat tot ceea ce ți-am povestit și este adevărat că îl iubesc așa cum este și nu as schimba ceva. De aceea le-am și numit provocări și nu nemulțumiri sau probleme. Toate acestea îl caracterizează și dacă nu s-ar mai comporta așa nu ar mai fi Sparky, ar fi alt câine.

Pe tine cum te provoacă blănosul tau?

Pentru a spune mai multe despre el prietenilor, i-am creat o pagină de Facebook Sparky-jural de cățel unde că sa îmi împrospătez obiceiul de a scrie, am scris mai mult de 30 de zile, în fiecare zi și am rămas și eu surprins că în fiecare zi găseam ceva de povestit din plimbările noastre, din timpul petrecut împreună.

Toate buna va dorim🙂🦮

Adi 3PAS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: